Lezen is belangrijk als je dyslexie hebt.

Het is dus heel belangrijk dat je een boek leest dat je heel leuk vindt. Omdat dat niet altijd makkelijk is hebben we een aantal tips voor je om het leuker te maken!

  • Lees samen met je vader of moeder, jij wijst aan waar ze moeten voorlezen.
  • Je vader moeder leest een stukje voor en jij moet zeggen wat het laatste woord van de zin wordt.
  • Lees om en om 1 zin.
  • Lees samen hardop.
  • Neem van een stukje tekst van de tijd op; lees dit stukje 3 dagen achter elkaar lezen en neem daarna de tijd weer op. Lukt het je om sneller te lezen?
  • Lees met gekke stemmen, zoals een oude meneer of een deftige prinses.
  • Gooi om de beurt met 1 of 2 dobbelstenen; je moet zoveel zinnen lezen als je gooit (je vader of moeder  ‘moet’ het dubbele aantal lezen!).
  • Zet een kookwekker en stop als die afloopt.
  • De allerbelangrijkste tip: kies zelf een boek dat je leuk vindt, dus niet je vader of moeder!

Heel belangrijk is dat je een boek leest dat je heel leuk vindt. Hou je van spannende boeken? Of juist van boeken over prinsen en prinsessen? Of vind je het juist superleuk om over heksen te lezen?

Er zijn veel boeken die in een bijzonder lettertype gedrukt zijn, speciaal voor kinderen met dyslexie!
Het lezen wordt dan een stuk gemakkelijker, en leuker!

Alle boeken kun je bekijken op de sites van Zwijsen en Kluitman.

Een paar voorbeelden van leuke boekjes:

Titel: Bas redt het bos
Schrijver: Monique van der Zanden
Uitgever: Zwijsen Algemeen
ISBN: 9789027662088

Omschrijving: Woorden zijn lastig voor Bas. Hij denkt in plaatjes. Is dat handig? Als hij moet lezen niet. Maar soms komt het héél goed van pas. Op een dag komt Look in de klas. Zijn bos is in gevaar. Bas krijgt een heel goed plan…


Titel: Weet jij alles over een huis?
Schrijver: Peter Vervloed
Uitgever: Zwijsen Algemeen
ISBN: 9789048706303

Omschrijving: Dit boek is speciaal voor bovenbouwleerlingen die moeite hebben met lezen. In dit boek leer je alles over hoe je een huis moet bouwen. Er zitten allemaal extra dingen in dit boek, zoals een voorlees-cd, het speciale dyslexielettertype, grote kijkplaten en boeiende fotoreportages. Elk boek sluit af met tips voor het houden van een spreekbeurt!


Titel: Lizzy op de filmset
Schrijver: Kristel Steenbergen
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020694727

Omschrijving: Lizzy is een gewone meid die het moeilijk vindt om te verhuizen en erg moet wennen aan haar nieuwe omgeving, wat heel gewoon is. Ze maakt ervan wat ervan te maken valt, zonder ‘getut’ of nuffigheid, rare taal of gezanik. Integendeel, ze zet haar schouders eronder en gaat ervoor.


Titel: Het Allesboek over Overleven in de Natuur
Schrijver: Martijn Min
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020618075

Omschrijving: Wat zou jij doen, als je helemaal alleen in de wildernis belandt? Wil je zo snel mogelijk naar huis? Of denk je: dit is mijn kans! Snel een hut bouwen. Eten zoeken, en hout voor een vuur. En ´s nachts, als het donker is… vanuit je hut naar de sterren kijken! Als dat zo is, heb je het goede boek te pakken. Want hierin lees je precies hoe je kunt overleven in de natuur.